Haakpatronen

Vliegennetje

Hierbij het patroon voor het vliegennetje. Voel je vrij om hulp te vragen als je er niet uitkomt, dat kan via het contactformulier.

Ik maak hem met ruim 1 bolletje haakkatoen, en naald 4.

Eerst maak je de twee oren;
maak een ketting van 45 lossen.
1; overal een vaste in
2; overal een half stokje in.
3; we gaan al minderen! In de eerste steek doe je een halve vaste, de rest een vaste.
4; 1e steek een halve vaste, de rest een half stokje.
Ga zo door tot je aan 16 toeren zit.
17; een halve vaste in de 2e steek, de rest een vaste
18; een halve vaste in de 2e steek, de rest een half stokje
Ga zo door tot de steken op zijn & hecht af

Maak de oren dicht door vanaf de punt bovenin naar beneden toe alles toe te naaien met vasten. Neem alleen de buitenste steken hiervoor, zodat de oren niet te strak worden.

Versier de oren evt met een leuk randje, ik gebruik graag zelf het schulprandje van Sew Natural Blog. Begin weer bovenaan, en haak het randje op de vasten.

Nu gaan we de kroon maken. Die maken we direct aan het rechteroor. Zoek de 14 steken in het midden van het oor op, maak het garen vast en begin dan met 4 lossen, een stokje, en dan steeds een losse en een stokje afwisselen. Je krijgt zo een soort netje met 7 vierkantjes. Aan het eind keer je het werk om, 4 lossen, stokje - 1 losse en zo verder. Ga zo door tot je 8 rijen vierkantjes gehaakt hebt. Het wordt het mooiste als de stokjes steeds IN een steek gehaakt worden.

Maak het andere oor aan de kroon vast. Even opletten dat ze goed uitkomen...

Nu gaan we de wenkbrauwband maken. Eerst komen rondom vasten. Begin bij het rechteroor, langs het oor in iedere steek een vaste, bij de kroon langs ieder stokje 3 vasten, het andere oor vanzelfsprekend weer in iedere steek een vaste, bij de achterkant van de kroon zoals aan de voorkant en het oor afmaken met in iedere steek een vaste. Hieraan maken we de wenkbrauwband. We beginnen met 4 lossen, 1 stokje, 1 losse, en dan blijven we stokjes en lossen afwisselen. Aan het eind keren we het werk, en gaan op dezelfde manier terug. Zo maken we 4 rijen met vierkantjes. Hecht af.

Voor de bles zoeken we de voorste 8 vierkantjes op, in de eerste hechten we aan, We beginnen met 4 lossen, 1 stokje, 1 losse, en dan blijven we stokjes en lossen afwisselen. We maken zo 8 vierkantjes.
Daarna een halve vaste in de 1e steek, en maken nog 7 vierkantjes. We minderen dus n vierkantje per keer. Zo gaan we door tot het laatste vierkantje op is!

Ter afwerking maak ik er graag opnieuw een schulprandje omheen, maar andere leuke randjes voldoen natuurlijk ook :)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten