dinsdag 25 augustus 2015

Tipisch

Na jaren van invallen mag ik weer een paar dagen in de week een eigen basisschoolklas les geven. Iets waar ik enorm van geniet, van de kinderen, contact met de ouders en collega's en de natuurlijk de bezigheid van lesgeven op zich.
Aan de voorkant extra band
zodat ik de zoom / lelijke naad
wegwerk!
Voor de vakantie had ik een overdracht van een leerling met een arrangement. (Het vroegere 'rugzakje') Deze leerling heeft een plekje nodig om soms even uit te rusten of bij te komen. Daar ben ik over na gaan denken, en ik kwam op het idee om een tent te maken. Niet persé voor deze ene leerling, maar ook als leeshoek... Zo kan ieder kind plezier van de wigwam hebben als er stil gelezen moet worden. Er passen twee leerlingen tegelijk in. In dit onstuimige groepje zitten kinderen die soms enorm boos kunnen worden, wie weet hebben zij ook baat bij een leuke plek om zich even af te zonderen. En wie weet, is het ook een plek waar de juf zich soms even verstopt. Spelen is tenslotte voor alle leeftijden!
Tijdens de vakantie ben ik begonnen met het naaien van de tipi. Ik liep tegen wat dingen aan, bijvoorbeeld dat bamboestokken zo snel wegglijden uit de tent. En dat de voorste twee stokken weinig stevigheid krijgen met deze constructie. Daar heb ik vrij eenvoudige oplossingen voor gevonden, die ik meegenomen heb in de werkbeschrijving. Mijn man heeft hier uiteraard grapjes over gemaakt. Dat ik een tipisch jufje ben, en dergelijke. Samen heerlijk om gelachen en tsja... Geef hem eens ongelijk :).

Nodig
3 meter stof (1.40 breed)
1 meter stof (1.40 breed)
4 bamboestokken
restje stevige stof
4 keer een stukje biaisband om strikjes te maken bij de ingang (dit kan met restjes in een leuke kleur)
evt biaisband om de boel op te vrolijken en stevigheid te geven (minstens 12 meter)

Werkbeschrijving
mooie zoom met mijn machine
De achterkant van de
zoom vind ik niet mooi!
De stof heb ik gehaald bij Kwantum.Hij is daar prettig voordelig, en ik wist eerlijk gezegd niet of dit project leuk zou uitpakken. Ik heb 3 meter van de glimmende stof (Zonder vleug!) gedaan en 1 meter van de andere stof (ook zonder vleug!). Van de kleinste stof heb ik stroken geknipt van 15 cm die ik per 3 stuks aan elkaar gemaakt heb. Ik heb deze lange stroken aan de beide zijden van de grote lap genaaid, bij de zelfkant. Zodoende is mijn tipi geen 1.40 hoog, maar bijna 1.70.
Uit deze lap stof kan je 3 grote gelijkzijdige driehoeken knippen die onderaan 1.50 meter breed zijn. Je houdt dan nog 2 halve driehoeken over, die geschikt zijn om de voorkant / deur van te maken.
Gebruik om de grote driehoeken te knippen een zelf gemaakt patroon of een lange lat, zodat je recht knipt. Ik heb dat niet gedaan, en dat is echt te zien!
Naai, zodra je de wanden allemaal geknipt hebt, ze allemaal aan elkaar vast. Werk gelijk alle naden af! De goede kanten moeten tegen elkaar, en de punten van de driehoeken moeten allemaal aan dezelfde kant vallen. Aan de bovenkant van de voorkant naai je de punt (van de andere stof) dicht. Knip aan de punt een stukje af, zodat de stokken er precies door passen. Hier op naai je een stukje biaisband ter afwerking en als hulp om hem op te kunnen zetten. Laat dus aan beide kanten minstens 15 cm biaisband uitsteken, zodat je hier straks de stokken door kunt steken en kunt vastsnoeren. ( zie foto) Aan de onderkant van de naden maak je van een restje stevige stof  4 'zakjes' voor de onderkant van de bamboestokken.
Tip: kies wat ruwe bamboestokken.
Dan blijft de stof beter zitten!
striklintjes voor extra stevigheid.
De verkeerd geknipte naad...


Als je hem nu opzet, heb je een idee of je de wanden goed aan elkaar hebt gezet. De stokken glijden waarschijnlijk nog weg; zoek op waar je graag de voorkant dicht wilt knopen en naai in het afwerken van de zoom aan de voorkant de biaisbandjes mee. Zorg ervoor dat deze recht tegenover elkaar terecht komen.
Aan de binnenkant van de naden kun je extra strikjes vastnaaien om vast te maken aan de stokken.
Als je het leuk vindt, kun je op de hoeken nog extra biaisband naaien. Ik heb dat ook gedaan, maar dat was voornamelijk om de camoufleren dat ik ergens scheef geknipt - en dus ook genaaid - had.
Maak tenslotte de zoom aan de onderkant.
Bij het opzetten van de tent is het handig als je eerst de stokken erin steekt en de bovenkant stevig dicht knoopt. Daarna steek je de onderkant van de stokken in de daarvoor bestemde hoesjes aan de onderkant. Vanaf de bovenkant de stokken iets aanduwen en nogmaals stevig vastknopen met het stukje biaisband dat je vastgenaaid hebt. Nu kan je hem rechtop zetten en de stokken op hun plek zetten. Knoop direct de voorkant dicht, anders glijden de voorste twee stokken weg.

Waarschijnlijk staat de tipi steviger op een vloerkleed dan op laminaat / zeil.

Ik denk dat er zwaardere stokken in moeten
als hij veel buiten gebruikt wordt.
Hij waait bijna weg...
Klaar voor vervoer; de tent is ook klein op te bergen!
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten