dinsdag 6 oktober 2015

Puzzelmat & Sintspiratie (1)

Deze puzzelmat heb ik vorig jaar voor een neefje gemaakt als sintcadeau. Als je er nu aan begint, is hij ruim op tijd af!

Hoe maak je de puzzelmat? 
1. Regel een grote koker (bijvoorbeeld van een poster) en een fleece-deken. Vilt is veel duurder en dat is niet perse nodig! Ik heb de koker geregeld via facebook; één oproepje was voldoende.
2. Knip de deken op maat. Wees gerust; fleece rafelt niet. Werkt heel prettig! Bepaal de lengte van de mat en de breedte wordt zo groot als de lengte van de koker + 4 cm.
3. Speld de koker stevig in de mat, haal hem er voorzichtig uit en stik dit netjes dicht, bij voorkeur met de naaimachine. Laat de koker er  uit, zodat je prettiger werkt.
4. Zoom aan de boven en onderkant van de rol aan beide kante 2 cm om. Dit zorgt ervoor dat de puzzelstukjes niet kunnen ontsnappen...
5. Zoom het uiteinde om.
6. Maak (minimaal) 3 stukjes fleece vast aan het uiteinde. Naai daar klittenband aan vast. Doe de koker in de hoes aan de andere kant en rol de puzzelmat op. Bepaal zo waar de andere kant van het klittenband moet komen. Overdrijf gerust met de maat klittenband; de ene puzzel is nou eenmaal groter dan de andere! Het is vervelend als halverwege de puzzel het onmogelijk wordt om hem op te rollen en weg te bergen.

Je ziet op het plaatje dat mijn mat groter had mogen zijn i.v.m. de losliggende stukjes. En misschien is het ook handiger om er een extra stuk fleece op te kunnen leggen, zodat de stukjes steviger liggen bij het oprollen. Het is dan wel handig om deze extra laag er gelijk tussen te passen voordat stap 6 uitgevoerd wordt! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten