dinsdag 3 november 2015

Fleecevest eindresultaat & sintspiratie


Sintspiratie
Vaak is het lastig om iets te bedenken om te maken voor sinterklaas. Vorig jaar heb ik deze boekentas voor aan het stapelbed genaaid voor Rick. Hij is een enorme boekenwurm en leest graag voor het slapen gaan, of voor het uit bed komen. Er passen best wat boeken in. In de bodem heb ik een laag fleece mee genaaid, zodat de ruggen van de boeken niet te veel te lijden hebben. Het handige van deze tas is dat je hem ook gemakkelijk 's zomers aan je campingstoel of klapstoel buiten kan maken, zodat je je boeken, tablet of handwerkje in de buurt kunt houden. Ik heb gewoon wat stofjes bij de boekenvoordeel gehaald en bij de Action hebben ze ook leuke couponnetjes. Het is gewoon een dubbele laag stof, waar ik een extra stevig stiksel in gemaakt heb. De onderkant is verstevigd door er een laag fleece tussen te naaien, opnieuw met extra stevige stiksels. Deze sterke stiksels heb ik ook gebruikt voor de ophanglussen.

Mouwzakje

Aan de binnenkant van het
voorpand komt het beleg voor de jaszak
En nu is het fleecevest voor mijn man eindelijk af. Dat was een tijdrovend klusje. Ik ben gewoon nog niet zo handig. Ik heb deze keer eindelijk voor het eerst op de gemakkelijkste manier (vertaal; met ritsvoetje) een rits ingezet.

Vooraanzicht jaszak /
voorpand, als de
binnenkant erin
genaaid is.

Speciaal stiksel bij mouw
Op het voorpand van het patroon dat ik gebruikt heb, stonden 2 jaszakken. Dat vond ik helemaal leuk om eens uit te proberen. Direct aan het voorpand vast werd het beleg genaaid voor de zakintast, en achter het voorpand naaide ik de binnenkant van de zak. Aan die binnenkant moet dan natuurlijk wel even een centimeter stof geknipt worden om alles aan elkaar te kunnen naaien. Op een mouw stond een mouwzakje, dat kon ik ook niet laten om te maken.
Het voeren met een dikke voering vond ik nog

Belijning bij de kraag...
Eindresultaat jaszak
een hele ontdekkingstocht. Ik heb de voering en de buitenkant op dezelfde grootte geknipt, en deze met verwerken en vastzetten steeds glad gestreken langs de binnenkant van de fleece buitenkant, zodat het netjes past. Ik heb de buitenkant op maat omgespeld, en daarlangs de voering afgeknipt. Of dit de gemakkelijkste manier is, weet ik niet, maar de voering zit netjes. De kraag... Tsja... die vinden wij mislukt. De hals heb ik te diep uitgesneden en daardoor is de kraag een vreemd ding geworden. Het is maar de vraag of mijn man dit vest in het openbaar durft te dragen. Vast wel 's avonds als we samen een rondje lopen. Gelukkig doen we dat dagelijks!
Hij is ongeveer af... wel of geen extra stiksel?
Het uiteindelijke patroon vertrouw ik niet.  Al naaiende heb ik stukjes afgeknipt of zelfs naar elkaar toe genaaid. Daarom is er helaas geen patroon voor jullie. Ik heb het herenvest uit een Knip gebruikt, en uitgevogeld dat maat 52 bij iemand met maat M over een overhemd en trui past. (Ik heb daarvoor de omtrek van een bestaand fleecevest opgemeten, en dit vergeleken met het patroon) Ik heb de raglanmouw zelf ingetekend, voor tips en werkbeschrijving hiervoor verwijs ik naar http://handcraftdeco.blogspot.nl/2015/10/intekenen-raglanmouw-in-bestaand-patroon.html Ik heb zelf de aanpak voor de mouw een beetje moeten herontdekken, waardoor de kraag niet meer precies paste. De werkbeschrijving voor het tekenen van de raglanmouw heb ik voor jullie aangepast zodat bij jullie geen problemen met de pasvorm van de kraag ontstaan. In de kraag heb ik een extra laag voering gezet, zodat mijn man geen sjaal om hoeft.
Binnenkant van de jaszak
Maar goed, we vinden hem dus mislukt, en er komt over een paar maanden vast een verbeterde versie...

Afgelopen week ben ik naar het Stoffenspektakel in Barneveld geweest. Zoveel mooie stofjes, daar word ik gewoon wat hebberig van! Ik heb weer wat moois op de kop getikt voor een winterse poncho, en voor een paarse jurk. Nu nog de tijd om de stofjes tot werkstukken te verwerken...
Mooi met openvallende kraag!

Vorig jaar rond deze tijd begon ik met het plannen en reclame maken voor mijn pietenpakkenverhuur. Dit jaar gaat het er niet van komen, omdat er teveel werk op scholen is. Als iemand enorm omhoog zit om een pak, kan je het wel laten weten. Volgend jaar rond deze tijd ga ik 3 dezelfde pietenpakken maken volgens de laatste mode. Je weet op het moment maar niet of er mogelijk andere idee├źn komen over de snit en pasvorm. Vorig jaar is er een pak verdwenen. Jammer, maar de huurders hebben het pak niet terug gebracht. Wie weet verhuur ik mezelf nog een avondje als pieternel... Dat is me vorig jaar enorm leuk bevallen! Die blije kindersnoetjes maken een avondje geaccepteerd gek doen helemaal af! Het is gewoon gaaf om even reuze mal te doen, terwijl niemand in de gaten heeft dat ik het ben...

En nu?
Even snel naar Kwintelooijen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten