donderdag 18 februari 2016

Schouderwarmer met patroon.

Eindresultaat van mijn schouderwarmer
Een paar maanden geleden kwam er op internet een keer een foto voorbij van een schouderwarmer. Dat zag er superleuk uit. Het lijkt me vooral ook erg praktisch; ik zit graag achter de naaimachine, op mijn hobbykamer. Deze kamer ligt op het zuiden. Vaak vind ik het onlogisch om eerst 's morgens de verwarming hoog op te stoken als daarna met een paar zonnestralen de kamer ook een prettige temperatuur krijgt. Een schouderwarmer geeft voldoende warmte en meer dan genoeg bewegingsvrijheid.
Ik heb het patroon zelf bedacht, en heb hem gebreid op rondbreinaalden 12.0. Ik heb deze naalden een keer gekregen. Ze komen bij de Action vandaan en mijn man heeft aan de achterkant van deze bamboe-naalden een extra punt gemaakt, zodat er prima mee rond te breien is. Als kabelnaald gebruik ik een haaknaald 12.0, eveneens van Action. Het patroontje is ook prima te gebruiken bij rondbreinaalden 10.
Ik heb de wol van Kruidvat gebruikt; een tijdje terug waren daar grote bollen dikke wol in de aanbieding. Zulke grote bollen verkopen ze ook structureel bij de Boekenvoordeel.
Onlangs sprak ik iemand die vond dat dit model schouderwarmer ook prima te gebruiken is voor iemand in een rolstoel. Lekker warm, maar je houd de handen en armen vrij, en er kan niets tussen de wielen komen.

Nodig;
4 rondbreinaalden (12.0 of 10)
kabelnaald of haaknaald als alternatief.  (12.0 of 10)
grote bol wol. (100% acryl, 350 gram,  ca. 205 meter)


De beide eerste steken op de naalden (breinaald en kabelnaald)
worden samen gebreid.
Daarna doe je hetzelfde met de tweede en derde steek.
Opzetten 100 steken, deze schouderwarmer wordt in het rond gebreid. Verdeel de steken over 3 pennen, met de 4e ga je breien.
patroontje;
6 recht, 4 averecht, dit patroontje past er precies 10 keer in. Eerst volg je 4 pennen 'gewoon' dit patroon, de 5e pen een kabel bij de 1e, 3e, 5e, 7e,en 9e van de rechte gedeelten (3 steken op een hulpnaald zetten en breien nadat je de andere drie steken gebreid hebt. Doe deze keer de hulpnaald VOOR het werk langs). Volg nu 4 pennen het patroontje. De 10e pen brei je een kabel in de rechte gedeelten waar nog geen kabel is.  Je maakt dan de kabel de tegengestelde kant op dan bij de andere rechte gedeelten. ( = doe deze keer de kabelnaald ACHTER het werk langs)
Ga verder met het gewone patroontje.
De 15e pen moet er weer een kabelnaald gebruikt worden, die moet weer VOOR het werk langs.
Na 20 pennen i.p.v. een kabel 2 steken samen breien, zie afbeelding. Zorg ervoor dat deze kabel dezelfde kant opgaat als je eerder bij deze kabel gedaan hebt. ( = kabelnaald achter het werk)
22e pen; 2 keer 2 averecht samen breien in ieder gedeelte zodat je daar 2 steken overhoudt.
25e pen; i.p.v. een kabel 2 steken samen breien, zie afbeelding. (= kabelnaald voor het werk)

Totaal zijn er nu 50 steken over voor de col.
De eerste keer breien we 1 recht 1 averecht, waarbij we de twee averechte steken samen breien. Na deze toer hebben we dus nog 40 steken over.

Ik kies ervoor om rond te gaan breien in 1 recht 1 averecht. De kraag / col wordt mooi lang, zodat ik hem eventueel kan omslaan. Ik heb nog 16 toeren gebreid, en heb daarna breiend afgehecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten